U Peći nedostataju finansije za investicije, dok je u Prizrenu neimenovanje zamenika gradonačelnika veliki problem za nevećinske zajednice

Opštine Peć i Prizren tokom ove na izmaku 2023. godine suočavale su se sa mnogobrojnim izazovima u ostvarivanju određenih ciljeva. Ekosnmoska kriza, neispunjavanje preuzetih obaveza od strane kompanija, rast inflacije i mnogi drugi faktori uticali su na to, zaključci su naših sagovornika.  

Direktor finansija Opštine Peć, Jeton Abazaj, ističe da se ova opština suočava sa nedostatkom sredstava za kapitalne investicije, posebno za infrastrukturu, dok portparol za informacije iz ove opštine Faik Zekaj naglašava da su mnoge investicije usmerene u turizam i poljoprivredu.

“Da vam kažem pravo mi još uvek nismo u stanju da imamo više od 12 miliona za kapitalne investicije a to je nama najveći problem što se tiče puteva i infrastrukture, to već ide prema kraju po mnogim selima i u gradu i sada će nam trebati veliki novac radi rešavanja problema kanalizacije. Ako mi hoćemo neki novi projekat, kao što je tamo kod vas za grad, ti poslovi traže mnogo sredstava zato što izgraditi samo jedan takav košta najmanje oko 5-6 miliona evra. To bi u principu bilo pola kapitaln investicije za celu godinu. Znači to bi u principu bio najveći problem jer mi nemamo sredstva da završimo ni jedan takav projekat”, kazao je Abazaj za Radio Goraždevac.

“U ovom trenutku dosta radimo na infrastrukturi, posebno na turističkom dijelu, Rugova i poljoprivreda, ova kanalizacija i sela, to su neki radovi koji su trenutno u toku, ima i drugih usluga, ali ovo su vjerovatno one koje su vrijedne pažnje”, dodaje Zekaj za Radio Peja.

Faik kaže da najviše problema u završetku započetih projekata imaju sa kompanijama koje su preuzele radove.

“Iskreno, mi imamo najveće probleme sa kompanijama, zbog brojnih poslova koje preuzimaju, ne završavaju ih i moram da vršim veliki pritisak na njih, te probleme imamo više izraženije kao opština”, kazao je Faik Zekaj.

Sa druge strane, direktor nevladine organizacije “Oko vizije” Veton Mujaj kaže da su očekivanja građana bila veća kada je u pitanju rad opštinskih institucija.

“Građani su očekivali veći pristup poslu od naših institucija. Moram reći, iskreno, ne znamo neki veliki posao koji se može spomenuti koji je obavila opština za ovu godinu. Kažem vam, većina ovih poslova zbog izbora kao da se odlaže do izbora. Generalno, radi se skromno, ne baš koncentrisano na potrebe građana. Mnogi putevi ostaju problematični, centar grada takođe. Polako se radi na koritu Bistrice, na području Rugove, svi projekti su skoro na pola gotovi. Voleo bi da 2024. godina bude uspešnija”, rekao je Mujaj.

Prizren: Problemi u imenovannju zamenika gradonačelnika za zajednice

Iz opštine Prizren ističu postignuća u podizanju kvaliteta života građana i transparentnosti opštine tokom protekle godine, međutim nedostatkom zamenika gradonačelnika predstavlja veliki problem za nevećinske zajednice.

Odbornik u ovoj opštini Merdžan Osmani naglašava problem nedostatka zamenika gradonačelnika za zajednice, što predstavlja izazov za nevećinske zajednice.

“Jedan od najvećih problema pogotovo što se tiče nas predstavnika Bošnjačke zajednice a takođe i ostalih nevećinskih zajednica u opštini Prizren je mesto zamenika gradonačelnika za zajednice. Jer u tom delovanju zamenika gradinačelnika za zajednice spadaju sve nevećinske zajednice, ne samo Bošnjačka. To je jedan od glavnih problema sadašnje vlade Prizrena. Prošlo je već dve godine od izbora. Međutim mi do dana današnjeg nemamo izabranog zamenika gradonačelnika za zajednice koji bi služio u opštini Prizren i pomagao svim nevećinskim zajednicama”, kazao je za Radio Astru Merdžan Osmani.

Iz kancelarije za informisanje za TV Prizreni kažu da je opština Prizren mnogo toga uradila kako bi građanima olakšala život.

“Opština Prizren je upotpunila zahteve građana i podigla kvalitet života građana. Što se tiče infrastrukture, mnoge kuće koje su blokirale put srušene su i to je pitanje rešeno. Povezanost autoputa sa gradom direktno da bi se troškovi smanjili i da ostvare pravo da se u gradu uključe što brže. Podigli smo nivo opštinskih uslova. Što se tiče transparentnosti opština Prizren je treća na nivou Kosova. Tako da fokus gradonačelnika Totaja i kabineta je da građanima poveća kvalitet života, tu je i usluga korišćenja onlajn platforma za potrebe kako bi građani uštedeli novac. 2024.godina će biti bolja i za građane i za nas”, kazao je Jemar Beriša predstavnik kancelarije za informacije za TV Prizreni.

Pored svih ovih problema, opštinska kancelarija za informacije u Prizrenu najavljuje planove za 2024. godinu, ističući izazove u vezi sa tehnologijom, strujom, vodom i održavanjem sredstava. U zaključku, naglašava se otvorenost opštine za sugestije građana kako bi se postigli novi ciljevi u narednoj godini.