Srpski ministar trgovine zbog zabrane uvoza srpske robe na Kosovo pisao ministrima iz EU, V.Britanije, SAD i CEFTA

Foto: KoSSev

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije, Tomislav Momirović, danas je poslao pismo svim ministrima trgovine zemalja Evropske unije, Velike Britanije, SAD i CEFTA u kojem je još jednom podsetio na to da je i dalje na snazi zabrana trgovinom srpskim proizvodima na teritoriji Kosova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

On ovo isto upozorenje šalje treći put za manje od godinu dana, koliko već traje zabrana Prištine, uvedena u junu prošle godine nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih, na teritoriji Leposavića, kako kaže jedna strana, odnosno Raške – kako tvrdi druga.

I ne samo to, srpski ministar je sada ukazao i na to da je ovakva, kako je kazao, „zločinačka politika“, proširena nedavno i to takođe vidom „ekonomske agresije“, a misli na pitanje dinara na Kosovu.

Oni koji ovakve postupke tolerišu, kazao je Momirović, moraju biti svesni da su saučesnici „velikog zločina“ prema srpskom narodu.

„Svi koji tolerišu ovakve postupke tzv. kosovskih vlasti moraju da budu svesni da postaju saučesnici u jednom velikom zločinu prema srpskom narodu, u namernom izazivanju humanitarne krize, jer srpsko stanovništvo na Kosmetu zavisi od osnovnih prehrambenih proizvoda koji se dostavljaju iz centralne Srbije“.

Posebno je istakao da ovaj vid, kako smatra, neviđenog ekonomskog pritiska – potpuno odudara od svih evropskih standarda slobodnog protoka ljudi i robe.

„Potpuno je protivno osnovnim principima EU i više je nego očigledno da je posle toliko vremena jedini cilj zastrašivanje i proterivanje srpskog naroda sa teritorije Kosova i Metohije“, kazao je Momirović.